EDITORIAL

The 13th ROMANIAN FILM FESTIVAL IN LONDON: TOGETHER AND APART

10 – 14 November 2016, Curzon Soho Cinema (99 Shaftesbury Avenue, London W1D 5DY) www.rofilmfest.com TOGETHER AND APART is a phrase which may describe the relationship between two partners as they twist »»»

GHiDUL ROMÂNESC (ediția online) poate fi accesat aici

http://www.romani-online.co.uk/ghid Ediția tipărită va fi distribuită la toate punctele de interes ale românilor din Marea Britanie (biserici, consulate, magazine, restaurante, în toate coletele distribuite de Albinuta UK, prin intermediul partenerilor ROMANi ONLiNE, »»»

NOIR FROM EASTERN EUROPE

Profusion brings you an extraordinary trio of crime fiction novels from Romanian authors in English translation, plus an amazing true crime book. PROFUSION PUBLISHERS (www.profusion.org.uk) is an independent British enterprise, publishing popular »»»

 

EDITORIAL

Apariţia Revistei „Convorbiri Româneşti” in peisajul publicistic românesc din Marea Britanie răspunde unei necesităţi, aceea de a ajuta la definirea şi structurarea, de ambele părţi, a unor aşteptări legitime.

Conceptul de naţiune poate fi explicat printr-o varietate de definiţii, formule, interpretări, sau judecăţi de valoare, dar esenţa unei naţiuni este dată de legăturile indestructibile statornicite între membrii săi, care-i conferă consistenţă, unicitate, complexitate, valoare şi durabilitate. Într-o eră a globalizării accelerate, a informatizării, uniformizării şi a creşterii mobilităţii sociale intra şi interregionale, pericolul este acela al pierderii identităţii asumate naţional şi a diluării coeziunii comunitare. Acestea sunt şi provocările comunităţilor româneşti din afara graniţelor României, asumate sau nu la nivel individual. Limba rămâne, în acest context, principala punte de legătură cu ţara de origine şi cel mai puternic element care oferă sentimentul apartenenţei la o comunitate, alta decât cea a majorităţii statului gazdă.

Cred, de aceea, că iniţiativa publicării Revistei „Convorbiri Româneşti” în UK are nu doar menirea de a prezenta pieţei artistice şi literare britanice oferta culturală a României ci şi, mai ales, de a educa şi păstra vie limba şi cultura română în rândul comunităţii româneşti din UK, de a oferi acesteia o permanentă raportare civilizaţională şi identitară, indiferent de distanţa geografică care ne desparte de “acasă”.

Dr Ion Jinga

Ambasador

———————————————————————————————————————————-

Un mesaj pentru Profusion de la David Lammy, Membru al Parlamentului pentru Tottenham

In ultimii ani un numar crescand de romani au studiat si au muncit in circumscriptia mea electorala, primind deasemenea si cetatenia britanica. In rolul meu de reprezentant al Tottenhamului in parlament, district ce reprezinta caminul uneia dintre cele mai mari comunitati de romani din Londra, reprezint interesul tuturor membrilor, noi sau vechi, si doresc sa urez tuturor pe aceasta cale un calduros bun venit.

Tottenham este o zona diversificata si asta se vede din viata comunitatii. Implicarea oamenilor este esentiala pentru succesul acestei zone. Cabinetul meu sprijina multe grupuri religioase, organizatii caritabile, asociatii si comunitati din Tottenham si reprezinta adesea o legatura intre acestea. Detalii despre evenimente locale si intalniri pot fi gasite in buletinul meu, care apare de doua ori pe saptamana si la care va puteti inscrie prin accesarea site-ulului: http://www.davidlammy.co.uk/New_Tottenham_Newsletter. Daca aveti nevoie de sfaturi despre cum sa deveniti cetateni activi ai Tottenhamului, va pot pune in legatura cu organizatii care sa va ofere ghidare si sfaturi. De asemenea, prin intermediul Consiliului Haringey sau al Asociatiei de Voluntari si Organizatii de Comunicare Haringey (Association of Voluntary and Communications Organisations – HAVCO) puteti afla despre felul in care puteti deveni voluntari in organizatiille locale sau despre cum sa va infiintati propria dumneavoastra organizatie.

Daca locuiti in districtul meu si aveti probleme cu un anumit corp guvernamental sau cu o organizatie care ofera servicii publice in numele guvernului, cum ar fi HM Revenue and Customs, Departamentul de Sanatate, Departamentul de Munca si Pensii sau Departamentul de Vize si Imigrare, este posibil sa va reprezint in fata institutiei respective. Daca aveti o problema cu consiliul, rugamintea mea este ca, in prima instanta, sa contactati consilierii locali – ii puteti gasi pe siteul: www.writetothem.com  Trebuie doar sa tastati codul dumneavoastra postal. De asemenea, as dori sa atrag atentia asupra faptului ca detin autoritatea de a asista la dispute intre un individ si un angajator/companie privata, in demersul cazurilor penale in curs de desfasurare sau chiar dreptul de a face apel impotriva unei decizii judecatoresti. In unele cazuri, daca nu pot sa ajut personal, va pot pune in contact cu o organizatie care sa va ofere sprijin si sfaturi.

Pentru probleme legate de district, pot fi contactat via email – mail@davidlammy.co.uk, via fax la numarul 020 7219 0357 sau imi puteti scrie la adresa House of Commons, London SW1A 0AA. Disponibila publicului este si linia mea de consiliere  la numarul de telefon 020 7219 0767,  in zilele de marti, miercuri sau joi, intre orele 10.00am si 1.00pm. Tot atunci puteti suna si in cazul in care doriti sa aranjati o intalnire in cadrul cabinetului de consiliere, intalniri care au loc in zilele de vineri.

———————————————————————————————————————————-

Asadar, Craciunul se apropie si, imediat dupa sarbatori, in luna ianuarie, romanii si bulgarii vor dobandi acces nerestrictionat pe piata muncii din Marea Britanie.

Nu este nici intentia si nici datoria noastra sa speculam asupra numarului de romani care vor veni in Regat. De asemenea, nu este intentia noastra nici sa speculam asupra reactiilor, ostile sau nu, ale populatiei britanice. Judecand dupa experientele anterioare, importanta acestor aspecte va scadea pe termen mediu si lung. Principalele titluri de azi sunt gunoiul de maine, asa merg lucrurile.

Problema care pare sa aiba mai mare importanta pe termen lung consta in modul in care noii imigranti vor reusi sa creeze o comunitate, noi relatii cu ai lor vecini si un nou viitor pentru copiii si nepotiii lor. Exista o serie de aspecte interesante in interviurile care urmeaza sa fie publicate in Convorbiri Romanesti. Intervievatii nostri sunt multumiti cu vietile pe care si le-au construit: au adrese englezesti, dar se considera romani fara a exprima, insa, vreo dorinta de a se intoarce in patria mama. La fel ca multi imigranti cu povesti de succes, ei imbratiseaza termenul de «diaspora», dar diaspora in care locuiesc ei reprezinta balonul de sticla al artistilor, diplomatilor si academicienilor.

Desi suntem mandri de ei, succesul, prin definitie chiar, este disponibil numai unei mici fractiuni din comunitate. Majoritatea oamenilor vor munci in birouri, spitale, magazine, santiere sau in serviciul public, iar cei mai multi se vor concentra pe construirea unei vieti linistite si sigure, o platforma care sa incredinteze un viitor cert generatiilor posterioare. Acestea din urma vor stabili obiceiuri diferite, tipare de gandire si loialitati diferite fata de tot ce stim noi pana acum. Oricine ar participa la serbarile de Craciun din aceasta tara, ar avea probabil ocazia sa vada un copil cu parinti romani mandri, stapanind un accent de Londra, Brimingham sau Glasgow, si care reuseste sa interactioneze intr-un mod absolut natural cu colegii sai britanici. Acest aspect va fi un lucru firesc, iar in cativa ani, nimeni nu va mai observa aceste detalii.

Membrul ales al Parlamentului pentru districtul Tottenham deschide aceasta postare cu un articol de bun-venit in care promoveaza o abordare pentru viitor. Aceste perspective sunt pe lista lui de informatii despre serviciile si drepturile locale, iar implicatia este clara. Diaspora va avea aceleasi privilegii si datorii ca si restul cetatenilor. O cetatenie adevarata nu consta doar intr-un pasaport sau un document de identitate, ci are si implicatii legate de memorie si apartenenta, aspecte care par a nu fi pe deplin apreciate de catre comunitate. Daca luam in considerare reactia noilor cetateni, se pare ca ei insisi sunt adeseori luati prin surprindere de propriile emotii. Aceasta este o experienta ce tradeaza transformarea care va avea consecinte de mare anvergura pentru diaspora. Craciun fericit si cele mai calde urari pentru Noul An!

Profusion