JESSICA DOUGLAS-HOME, PREȘEDINTELE MIHAI EMINESCU TRUST, DECORATĂ CU ORDINUL COROANA ROMÂNIEI ÎN GRAD DE CAVALER

The 13th ROMANIAN FILM FESTIVAL IN LONDON: TOGETHER AND APART

10 – 14 November 2016, Curzon Soho Cinema (99 Shaftesbury Avenue, London W1D 5DY) www.rofilmfest.com TOGETHER AND APART is a phrase which may describe the relationship between two partners as they twist »»»

GHiDUL ROMÂNESC (ediția online) poate fi accesat aici

http://www.romani-online.co.uk/ghid Ediția tipărită va fi distribuită la toate punctele de interes ale românilor din Marea Britanie (biserici, consulate, magazine, restaurante, în toate coletele distribuite de Albinuta UK, prin intermediul partenerilor ROMANi ONLiNE, »»»

NOIR FROM EASTERN EUROPE

Profusion brings you an extraordinary trio of crime fiction novels from Romanian authors in English translation, plus an amazing true crime book. PROFUSION PUBLISHERS (www.profusion.org.uk) is an independent British enterprise, publishing popular »»»

 

JESSICA DOUGLAS-HOME, PREȘEDINTELE MIHAI EMINESCU TRUST, DECORATĂ CU ORDINUL COROANA ROMÂNIEI ÎN GRAD DE CAVALER

TwitterFacebookPinterestEmail

Joi, 23 octombrie 2014, scriitoarea și jurnalista britanică Jessica Douglas-Home, Președinte al Fundației Mihai Eminescu Trust, a fost decorată de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Ceremonia a avut loc la Castelul Peleș, în Sinaia.

Ordinul Coroana României, instituit de către Regele Carol I în anul 1881 și reînființat de către Majestatea Sa Regele Mihai I în 2011, recompensează merite și realizări extraordinare ale unor personalități care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea României și la binele cetățenilor ei.

Pe parcursul ultimilor treizeci de ani, Jessica Douglas-Home a depus eforturi susținute pentru conservarea valorilor culturale românești, a patrimoniului cultural material și imaterial, aratând un interes deosebit pentru România și locuitorii ei.

În 1986, în timpul regimului comunist, Jessica Douglas-Home a pus bazele Fundației Mihai Eminescu Trust, la Londra, pentru a veni în ajutorul intelectualilor din Romania – filosofi, istorici, artiști și scriitori – persecutați de către regimul totalitar, punând la dispozitia lor materiale de studiu care le erau necesare pentru a putea fi la același nivel cu colegii lor din restul lumii. În cartea sa de memorii “A fost odată, în alte vremuri” (Editura Humanitas, 2001), Jessica Douglas-Home evidențiază în mod particular meritele unor intelectuali precum Constantin Noica, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, care au susținut-o în demersul dificil.

La trei ani după această primă inițiativă, Fundația a dezvoltat componenta britanică a mișcării internaționale Opération Villages Roumains, pentru a se opune planului de sistematizare al lui Nicolae Ceaușescu prin care se urmărea demolarea a mii de sate din România și a patrimoniului cultural reprezentat de aceastea.

După înlăturarea lui Ceaușescu de la putere, Fundația a preluat misiunea de a restaura și proteja patrimoniul cultural al României, cu precădere pe cel din Transilvania, demers recunoscut prin numeroase premii naționale și internaționale, culminând acum cu Ordinul Coroana României oferit de către Majestatea Sa Regele Mihai I. Fundația are astăzi paisprezece ani de experiență în reabilitarea patrimoniului satelor din România. Pe parcursul acestor ani Fundația a finalizat restaurarea a peste o mie două sute de clădiri de patrimoniu – biblioteci, șuri, poduri, școli, muzee, sinagogi și biserici ale mai multor culte, a plantat mai mult de un milion de puieți și a dezvoltat prima stație de epurare ecologică din România. Prin proiectul “Satul de Sine Stătător”, Fundația pune accent atât pe dezvoltarea economică a comunității, cât și pe reabilitarea patrimoniului cultural și natural din România.

Mai multe detalii la  www.mihaieminescutrust.ro  și www.mihaieminescutrust.org